A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. évente több mint húsz nagyrendezvényt és számos más minőségi kultúrát közvetítő eseményt szervez Debrecen város önkormányzatának megbízásából. Az esztendő szinte minden napján számos hazai és világviszonylatban is egyedülálló, színes program várja az érdeklődőket.

A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényszervező cége.
Feladatai:

  • Debrecen nagyrendezvényeinek szervezése
  • A Kölcsey Központ üzemeltetése és programjainak szervezése
  • Az Apolló mozi üzemeltetése
  • A Nagyerdei Szabadtéri Színpad üzemeltetése

Számos nagyszabású esemény és produkció  színesíti Debrecen  kulturális programpalettáját:
Tavasszal ébred fel igazán a város kulturális élete, ekkor indul útjára  a Debreceni Tavaszi Fesztivál. A közel egy hónapos rendezvénysorozaton a kultúra minden szegmenséből válogathatnak az érdeklődők A fesztivál évről- évre bővülő programkínálattal várja a közönséget. Tánc, komoly és könnyűzene, film- és képzőművészet, színházi darabok legjobbjai érkeznek a rangos eseménysorozat színpadára.

Debrecen városa az egyik helyszíne a versenyek versenyének, a Kórusmuzsika Európa Nagydíjának. A rangos küzdelem évente változó színhelyeken folyik: hat európai kultúrcentrum egyike ad otthont a megmérettetésnek. A verseny jelentőségét mutatja, hogy számos kórus és karmester nemzetközi karrierje indult már el a díj elnyerését követően.

Minden évben megnyitja kapuit a Tavaszi Tárlat, a régió kiemelkedő jelentőségű művészeti eseménye. A kiállításon Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs képzőművészet, s a helyi értékek iránt érdeklődőket.

A tavasz megihleti a költészetet is:  a Debreceni Költészeti Fesztiválnak egy három napos rendezvénysorozat, mely megismerteti a magyar költészet jelentős élő alkotóinak pályafutását, népszerűsíti a költészetet és az olvasást, s egyben erősíti a város és az írók kapcsolatát.

Országszerte nívós kulturális rendezvény az ötnapos könyvünnep, az Ünnepi Könyvhét, ahol a magyar irodalom kiemelkedő személyiségei találkoznak a város érdeklődő közönségével.

Közép-Európa legnagyobb seregszemléjét, a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált kétévente, a Honvédelmi Minisztériummal együttműködésben rendezi a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. Az eseményen – már több mint harminc éve – magyar és külföldi zenekarok, karmesterek mutatják be tudásukat látványos zenés felvonulások, térzenék, alaki bemutatók és gyepshow-k keretében.

Kellemes nyári kikapcsolódást ígérnek a Debreceni Nyári Színházi Esték. Szórakoztató és könnyed, de színvonalas nyári darabok szerepelnek a szabadtéri előadássorozat programnaptárjában.

A kétévente rendezett Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál a kortárs kóruszene – különösen a magyar kortárs kóruszene – alkotó és bemutató fóruma. Alapítása (1961) óta eltelt több mint 50 év alatt előkelő helyet vívott ki magának a nagyvilág zenei életében. Ez idő alatt a világ egyik legrangosabb kortárs zenei eseményévé vált, melyet az is bizonyít, 2005-ben a Nemzetközi Kórusszövetség (IFCM) a világ tíz legjobb kórusversenye közé választotta.

A 2015-ben útjára induló Debreceni Bor-és Jazznapok két komoly múltra tekintő rendezvény összeolvadásából született meg: A Debreceni Borkarnevál zenés kísérőprogramjaival a kulturált borfogyasztás színvonalas népszerűsítője volt. A meghívott borgazdaságok, termelők kóstolói mellett igényes zenei műsorok szórakoztatták az érdeklődőket. Az 1972-ben útjára indult Debreceni Jazznapok Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő jazzfesztiválja. A ’70-es, ’80-as években a fesztivál közép-európai rangra tett szert. 2003-ban az európai fesztiválok gyakorlatában egyedülálló kezdeményezésként négyéves sorozat indult, amelynek tengelyében a jazz kialakulásában fontos szerepet játszó amerikai városok bemutatása áll. A program egyfajta kultúraközvetítő szerepet is vállalt, hiszen a kiválasztott városok kulturális életébe is bepillantást engedett fotókiállítások, filmvetítések, előadások, idegenforgalomi és gasztronómiai bemutatók révén.

A Debreceni Virágkarnevál Európa egyetlen, varázslatos virágkompozíciókat bemutató karneválja. Debrecen város legnagyobb, Magyarország egyik legismertebb rendezvénye. Az immár száz éves múltra visszatekintő esemény augusztus 20. köré szerveződik, Szent István napjához és az új kenyér ünnepéhez kötődik. A karnevált változatos, szórakoztató produkciók kísérik öt napon át.

A cívisváros is vendégül látja a Magyar Sajtófotó Kiállítást, az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb hazai kulturális eseményét.

A Debreceni Őszi Fesztivál egy olyan összművészeti seregszemle, amely elsősorban a magyar produkcióknak teremt bemutatkozási lehetőséget.

A magyar irodalmi közélet egyik legjelentősebb szakmai eseménye a Debreceni Irodalmi Napok. A találkozón egymás mellett jelennek meg a különböző irodalmi felfogásokat, világlátást és ízlést tükröző gondolatok, művek, személyiségek.

Az óévet egy városi rendezvény, a Boldog új évet, Debrecen! népszerű fellépők hangulatos koncertjével zárja.